Acropolis – Chefs Club of Attica

GR | ENG

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΣΥΝΑΝΤΟΥΝ ΤΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΝΟΙΞΗΣ ΜΕ ΤΗΝ BEELOSOPHY & ΛΕΣΧΗ ΑΡΧΙΜΑΓΕΙΡΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ.


Με κινητήριο δύναμη τη βιωσιμότητα, η ομάδα της BEELOSOPHY βρέθηκε στο Γυμνάσιο Άνοιξης στις 20 Μαρτίου 2024 για να προσφέρει μια δράση περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και πολιτιστικής γαστρονομίας.

Υπό την καθοδήγηση των διακεκριμένων Chefs κ.κ. Κωνσταντίνου Μουζάκη, Προέδρου της Acropolis Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής και Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γαστρονομίας και Οινολογίας (CEUCO) και Παναγιώτη Τζίμα, μέλους της Λέσχης και Κορυφαίου Αρτοποιού της Ευρώπης (2021), παρασκευάσαμε, μαζί με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, το παραδοσιακό γλυκό-υπερτροφή «Μελεκούνι Ρόδου», βιώνοντας, παράλληλα, την κληρονομιά του ως συνταγή ζωής, συνταγή ένωσης, συνταγή αγάπης και χαράς. Μάθαμε για τη σημασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και των αγροδιατροφικών μας θησαυρών και προωθήσαμε τη μεσογειακή και ειδικότερα την υγιεινή διατροφή χωρίς ζάχαρη. Στη συνέχεια, αξιοποιώντας την εμπειρογνωμοσύνη ανθρώπων των Μελισσών, του Τεχνολόγου Γεωπόνου Ανδρέα Μπέκα (Περιφέρεια Αττικής), της Γεωπόνου Φρειδερίκης Γκουλιαδίτη (Κέντρο Μελισσοκομίας Αττικής), καθώς και του Διοικητικού Επιστήμονα Άγγελου Καραγιάννη (AMBASSADOR της BEELOSOPHY), συζητήσαμε με τους μαθητές για τη συλλογική σοφία των Μελισσών, την κοινωνία τους και τη σημασία τους για τη ζωή, ευαισθητοποιώντας για την προστασία τους και ενεργοποιώντας για την ανάληψη ενεργού δράσης και αειφορικών συμπεριφορών.

Μέσω των δραστηριοτήτων, αποκαλύψαμε τον πολιτισμό της καθημερινότητας, ως τον δεσμό μας με το παρελθόν που ζωντανεύει στο παρόν, αναδημιουργείται και παραχωρείται στις επόμενες γενιές, και αντιληφθήκαμε τη σύνδεση των Μελισσών με τη βιώσιμη ανάπτυξη. Όλοι εφοδιαστήκαμε με άφθονη τροφή για σκέψη: Πώς μπορούμε να αναδείξουμε τα στοιχεία της κληρονομιάς μας και να τα διαφυλάξουμε ώστε να μη χαθούν; Ποιες είναι οι προκλήσεις από τη σύνδεση της (αγροδιατροφικής) κληρονομιάς με τη βιώσιμη ανάπτυξη και πώς αντιμετωπίζονται; Πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί η συνεργασία Κοινοτήτων φορέων στοιχείων κληρονομιάς ώστε να εγγραφούν στο Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς νέα στοιχεία; Ποια θα ήταν μια αποτελεσματική στρατηγική για τη στήριξη των επικονιαστών και της βιοποικιλότητας; Πώς θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε τη γνώση των Μελισσών για να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο;

Η πρωτοβουλία της πολιτιστικής γαστρονομίας εντάσσεται στη δράση SWEETEN YOUR HERITAGE της BEELOSOPHY, η οποία έχει στόχο να αναδείξει και να διαφυλάξει το Μελεκούνι Ρόδου και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Περισσότερα: https://www.beelosophy.gr/syh-mathe-perissotera/

Ευχαριστούμε θερμά το Γυμνάσιο Άνοιξης / Υποδιευθυντή Ηλία Κυριαζή για την πρόσκληση και τη φιλοξενία, τις εκπαιδευτικούς Κρυσταλένια Χρυσάνθου (βιολόγος), Ελένη Μαυροματίδου (φιλόλογος) και Χριστίνα Πούλιου (μαθηματικός) και τους μαθητές για την ευκαιρία της συνεργασίας και τη συμμετοχή τους. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους συντελεστές – τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής / Κωνσταντίνο Μουζάκη και Παναγιώτη Τζίμα, το Κέντρο Μελισσοκομίας Αττικής / Φρειδερίκη Γκουλιαδίτη, την Περιφέρεια Αττικής / Ανδρέα Μπέκα, τη BEELOSOPHY / Άγγελο Καραγιάννη και την υπόλοιπη ομάδα – για την αφιλοκερδή προσφορά τους, χάρη στην οποία κατέστη εφικτή η υλοποίηση της δράσης.