Acropolis – Chefs Club of Attica

GR | ENG

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας

15 Οκτωβρίου. Ημέρα της Αγρότισσας

Τη Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2018, στις 12.00, στο κτήριο του Ελληνικού ICOMOS (Πειραιώς 73, ΑΘΗΝΑ) και υπό την αιγίδα του, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» θα επισημάνει τη σημαντική συμβολή της αγρότισσας στην Τοπική Ανάπτυξη και σε «Βιώσιμες Κοινωνίες με συνεργασία» με την ευκαιρία της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ της ΑΓΡΟΤΙΣΣΑΣ, σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ».
Άλλωστε από τις 15 έως τις 21 Οκτωβρίου 2018 θα φιλοξενηθούν, από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής, chefs και γευσιγνώστες από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αδελφοτήτων Γαστρονομίας & Οινολογίας, για να γνωρίσουν περιοχές με ισχυρή πολιτιστική ταυτότητα (μνημεία, γεύσεις, ιστορία), όπως Αρχαία Ολυμπία, Νεμέα, Καλαμπάκα-Μετέωρα, Τρίκαλα, Θήβα, Δελφοί, Λαμία, “Κρύα” Λιβαδειάς, Αργοσαρωνικός, Ακρόπολη και πόλη των Αθηνών, ναός Ποσειδώνος στο Σούνιο, Μεσόγεια.
Σε συνέχεια όλων των προαναφερόμενων το Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2018, στις 10.00, στο Ζάππειο (Αθήνα), το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αδελφοτήτων Γαστρονομίας & Οινολογίας (Conseil EUuropéen des Confréries Oenogastronomiques- CEUCO) και η Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ» κατά τη διάρκεια του 16ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Γαστρονομίας & Οίνου θα επιδώσουν τα «CEUCO AURUM AWARDS 2018».
Η Παγκόσμια Ημέρα της Αγρότισσας καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 1996 για να δώσει στις αγρότισσες τη δύναμη να διεκδικήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, ειδικότερα το δικαίωμα στην ανάπτυξη, την υγεία και την ευμάρεια, τη διατροφή και ένδυση, τη στέγαση και την ιατρική φροντίδα.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πρώτες καλλιέργειες και οι πρώτες εκτροφές οφείλονται κυρίως στις γυναίκες. Η διατροφή της οικογενείας στηρίζεται κυρίως στις γνώσεις που έχει κρυμμένες στα στήθια της η γυναίκα. Και βέβαια η καλλιέργεια και η εκτροφή είναι καθαρά πολιτιστική πράξη, και σε αυτό, διακρίνεται κυρίως το γυναικείο τμήμα του αγροτικού πληθυσμού.
Η κ. Μάγδα Κοντογιάννη, Γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής (6906962549) μας είπε: Η Παγκόσμια Ημέρας της Αγρότισσας γιορτάζεται φέτος σε ένα δραματικά μεταβαλλόμενο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον. Οι παλιές ισορροπίες έχουν χαθεί και η παγκόσμια κοινότητα προσπαθεί να βρει νέες ισορροπίες. Ο αγροτικός τομέας, σημαντικός στυλοβάτης της πραγματικής Οικονομίας, επηρεάζεται άμεσα και χρειάζεται δυναμικές μεταβολές, ώστε να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις. Στον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αττικής κινούμαστε σε δύο κατευθύνσεις: Εσωτερικά με τα μέλη μας, με την εκπαίδευση, ενημέρωση, κατάρτιση και εξωτερικά, με τους αστούς, που μας περιβάλλουν, με την ενημέρωση σε ανοικτές εκδηλώσεις και σε εκθέσεις, ώστε να διαμορφωθούν συνθήκες για «Βιώσιμες κοινωνίες με συνεργασία». Η Ελληνίδα Αγρότισσα, αθόρυβος ήρωας της υπαίθρου για πολλές δεκαετίες, πρέπει να προσεγγίσει την αστή γυναίκα στο πολιτιστικό και διατροφικό επίπεδο και  να «εξαναγκάσει» τους άνδρες, αγρότες και αστούς, σε εποικοδομητική συνεργασία.
Η ελληνίδα αγρότισσα μπορεί σήμερα να στηρίξει την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα με τον πολυλειτουργικό του ρόλο τόσο στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, όσο και στην μεταποίηση σε μικρές μονάδες (οικοτεχνία), καθώς και στην παροχή υπηρεσιών τουρισμού (ενδιαίτηση, διατροφή κλπ αγροτουρισμού). Η δράση της αγρότισσας είναι πολύτιμη όπως πάντα. Η ελληνίδα αγρότισσα νέα, μεσόκοπη, ηλικιωμένη, δίνει καθημερινά το δικό της αγώνα, ως αφανής ήρωας της υπαίθρου, σίγουρα πιο κουρασμένη και ταλαιπωρημένη, αλλά με μεγάλη αξιοπρέπεια και μεγάλη προσφορά. 
Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν σημαντικό ποσοστό του εργατικού δυναμικού στον τομέα της γεωργίας, συμπεριλαμβανομένης της ανεπίσημης εργασίας, και εκτελούν το μεγαλύτερο μέρος της απλήρωτης φροντίδας και της οικιακής εργασίας σε οικογένειες και νοικοκυριά στις αγροτικές περιοχές.
Οι γυναίκες και τα κορίτσια στις αγροτικές περιοχές πλήττονται δυσανάλογα από την πολυδιάστατη φτώχεια. Τα ποσοστά φτώχειας στις αγροτικές περιοχές στις περισσότερες περιφέρειες είναι υψηλότερα από εκείνα των αστικών περιοχών. Ωστόσο η μικρής κλίμακας γεωργία παράγει σχεδόν το 80% των τροφίμων στην Ασία και Αφρική και υποστηρίζει τη διαβίωση περίπου 2,5 δις ανθρώπων.
Τα διαρθρωτικά εμπόδια και τα κοινωνικά πρότυπα που εισάγουν διακρίσεις εξακολουθούν να περιορίζουν τη δύναμη λήψης αποφάσεων και την πολιτική συμμετοχή των γυναικών στα αγροτικά νοικοκυριά και τις κοινότητες. Οι γυναίκες και τα κορίτσια στις αγροτικές περιοχές δεν έχουν ισότιμη πρόσβαση σε παραγωγικούς πόρους, δημόσιες υπηρεσίες (όπως εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη), ενώ μεγάλο μέρος της εργασίας τους παραμένει αφανές και απλήρωτο.
Η πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με την κ. Μάγδα Κοντογιάννη τέλειωσε με πρόσκληση στις 15 Οκτωβρίου 2018, στις 12.00, στην Πειραιώς 73, Αθήνα, όπου σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής (210 3315649) οργανώνουν σεμνή εκδήλωση για την Αγρότισσα.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

12.00 Καλοσώρισμα , Δημήτρης Μιχαηλίδης

12.10 Γιάννης Κοντογιάννης, Πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής

12.15 Κωνσταντίνος Μουζάκης, Πρόεδρος Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής

12.20 Βασίλειος Κόκκαλης*, Υφυπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

12.35 Μάγδα Κοντογιάννη, Κτηνοτρόφος, Γραμ. Κτηνοτροφικού Συλλόγου

12.50 Δήμητρα Καραβάνα, Αμπελουργός,

13.05 Ευανθία Βοναζούντα, Executive Chef, Δ/τρια Γυναικών Αρχιμαγείρων

13.20 Joanna Ochniak, Πρόεδρος Γυναικών Παγκόσμιας Ομοσπον. Chefs

14.00 Αποχώρηση (* Προσκλήθηκε)