Acropolis – Chefs Club of Attica

GR | ENG

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

1929 στο Θησείο. Τα κινηματογραφικά επίκαιρα, από την τελευταία κυβερνητική περίοδο του Ελευθέριου Βενιζέλου, παρουσιάζουν τα εγκαίνια της λειτουργίας των λαϊκών αγορών στην Αθήνα.

Εικόνες από τις αρχές του περασμένου αιώνα, εγκαίνια της λειτουργίας των λαϊκών αγορών στην Αθήνα το 1929, την εποχή του Ελευθέριου Βενιζέλου. Ένα τεκμήριο μοναδικής αξίας αποκαταστάθηκε και ψηφιοποιήθηκε από το Αρχείο της ΕΡΤ, με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Αρχείων και παρουσιάζεται για πρώτη φορά διαδικτυακά.

1929 στο Θησείο. Τα κινηματογραφικά επίκαιρα, από την τελευταία κυβερνητική περίοδο του Ελευθέριου Βενιζέλου, παρουσιάζουν τα εγκαίνια της λειτουργίας των λαϊκών αγορών στην Αθήνα.

Οι μοναδικές ασπρόμαυρες εικόνες, αποτυπώνουν σκηνές της καθημερινής ζωής, όπως τα επίσημα εγκαίνια της πρώτης λαϊκής αγοράς που έγινε στην πλατεία του Θησείου.

Η ταινία, όπως αναδεικνύεται και από τους μεσότιτλους, προπαγάνδιζε την επίσημη κρατική πολιτική στον τομέα της αγροτικής οικονομίας που με τον θεσμό των λαϊκών αγορών επεδίωκε την πάταξη της κερδοσκοπίας.
Ο κινηματογραφικός φακός καταγράφει τοπία από την αττική ύπαιθρο, κτήματα και περιβόλια ιδιοκτητών στα Πατήσια και τις Τρεις Γέφυρες. Ακολουθούν αποσπάσματα από τις λαϊκές αγορές, που πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά στην πλατεία Κολιάτσου, στην περιοχή Μακρυγιάννη, στο Παγκράτι και στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Κάρα, καρότσια, «σούστες» φορτωμένες με πραμάτεια, αυτοσχέδιοι πάγκοι με πυραμίδες από τρόφιμα, κάτοικοι με ζεμπίλια που ψωνίζουν μαζί με μέλη εύπορων αθηναϊκών οικογενειών, οι έλεγχοι στις συνοικιακές αγορές από όργανα της αγορανομικής υπηρεσίας, και οι μικροπωλητές που χαιρετούν τον φακό, είναι αδιάψευστοι μάρτυρες της κοινωνικής και οικονομικής ζωής στην Αθήνα του μεσοπολέμου.
Ένα τεκμήριο μοναδικής αξίας, που αποκαταστάθηκε και ψηφιοποιήθηκε στα εργαστήρια του Αρχείου της ΕΡΤ, από τις παλιές κόπιες που βρίσκονται στις συλλογές του.

https://www.youtube.com/watch?v=4NTXE0ZBY_M&feature=emb_logo&fbclid=IwAR2O-K1nUF4TE__1ODz62aqr9E2topp7LlxmuNyLMKExsDI3fDtfPltxAR4