Acropolis – Chefs Club of Attica

GR | ENG

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Με τη δυναμική παρουσία της Περιφέρειας Αττικής στην Διεθνή Έκθεση Τροφίμων – Ποτών «FOOD EXPO» με μαγειρική επίδειξη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής Ακρόπολις

Με την δυναμική παρουσία της Περιφέρειας Αττικής ολοκληρώθηκε η Διεθνής Έκθεση Τροφίμων – Ποτών «FOOD EXPO» στο Athens Metropolitan Expo στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.

Στο περίπτερο της Περιφέρειας Αττικής φιλοξενήθηκαν 30 εκθέτες – επιχειρήσεις του κλάδου Τροφίμων και Ποτών, ο οποίος είναι και ο μεγαλύτερος αριθμός εκθετών από κάθε άλλη φορά.

“φωτό: τα Μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής Ακρόπολις με την Διευθύντρια Διεύθυνσης Τουρισμού κα Αθηνά Κολυβά και την Διεύθυνση Αγροτικής Πολιτικής και Προβολής κ. Αθανάσιος Αντωνόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης, η Περιφέρεια Αττικής είχε προγραμματίσει ειδική γαστρονομική εκδήλωση την Κυριακή 13/3/2022 και ώρα 14:00 – 15:00, με σκοπό την προώθηση και την ενίσχυση της τοπικής γαστρονομίας, καθώς και την προβολή των Αττικών ποιοτικών προϊόντων. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Περιφερειάρχη Ατιτκής κ. Γ. Πατούλη τον Εντεταλμένο Σύμβουλο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας κ. Σταύρο Βοιδονικόλα και όλη την Διεύθυνση για την άψογη συνεργασία μας στον Τομέα Αγροδιατροφή της Αττικής.

Στο πλαίσιο του συμφώνου συνεργασίας της Περιφέρειας Αττικής και της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής – Ακρόπολις τη ζωντανή αυτή μαγειρική επίδειξη με προϊόντα της Αττικής τα παρουσίασαν οι διακεκριμένοι:

  1. Κωβαίος Κωνσταντίνος, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής Ακρόπολις Guest 
  2. Βασίλης Μπέκας, Μέλος του Δ.Σ. της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής Ακρόπολις – Αρχιμάγειρας στην Προεδρία της Δημοκρατίας Guest 
  3. Νίκος Μπακόλας, Ιδρυτικό Μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής Ακρόπολις 
  4. Στέλιος Μαστοράκος, Μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής Ακρόπολις 
  5. Παναγιώτης Τζίμας, Μέλος του Δ.Σ. της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής Ακρόπολις 
  6. Γιάννης Μπρατσολιάς, Μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής Ακρόπολις 
  7. Σπύρος Κωσταρέλλος, Μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής Ακρόπολις 
  8. Χρήστος Χατζηαναγνώστου, Μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής Ακρόπολις
  9. Θωμάς Λάππας, Μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής Ακρόπολις
  10. Σπύρος Τσιλιγιάννης, Μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής Ακρόπολις
  11. Θοδωρής Ρούσος, Μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής Ακρόπολις
  12. Έφη Γρηγοριάδου,  Λαογράφος – Συγγραφέας – Επίτιμο Μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής Ακρόπολις 
  13. Κωνσταντίνος Μουζάκης – Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής Ακρόπολις – Αντιπρόεδρος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γαστρονομίας & Οινολογίας της CEUCO. 

Στην παρουσίαση του Live Show Cooking παρουσιάστηκε η αναδρομή ότι η κουζίνα της Αττικής που έχει δεχθεί αρκετά ισχυρές επιρροές, ως πρωτεύουσα της Ελλάδας, με αποτέλεσμα να έχει αφομοιώσει στοιχεία αρχικά από όλες τις γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας, κυρίως την εποχή όπου κάτοικοι από όλη την Ελλάδα ήρθαν για μόνιμη διαμονή, καθώς και από διάφορες χώρες του εξωτερικού, κυρίως γειτονικές. Αυτό, σε συνδυασμό με την πολυκύμαντη ιστορία της που επίσης έχει επηρεάσει σημαντικά τη μαγειρική, μας οδηγούν στη διαπίστωση ότι είναι δύσκολο κάποιος να μπορέσει να ταξινομήσει την παραδοσιακή κουζίνα στην Αττική σύμφωνα με τα όριά της.

Ένα από τα χαρακτηριστικά της γαστρονομίας στην Αττική είναι η χρήση του όρου “Μεσογειακή Διατροφή”. Τα κύρια χαρακτηριστικά της γαστρονομίας της Αττικής περιλαμβάνουν αναλογικά υψηλή κατανάλωση ελαιόλαδου, όσπρια, ανεπεξέργαστα δημητριακά, φρούτα και λαχανικά, την κατανάλωση ψαριού ή ακόμη και γαλακτοκομικών προϊόντων (κυρίως τυρί και γιαούρτι), αλλά και την κατανάλωση κρασιού και κρέατος.

Στην Αττική η παραδοσιακή κουζίνα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με περιοχές μεγάλου ιστορικού ενδιαφέροντος από την αρχαιότητα ή περιοχές που παρουσιάζουν τεράστιο ενδιαφέρον με τον τρόπο ζωής των Αθηναίων, τον προηγούμενο αιώνα. Γενικά, ακολουθείται μια στρατηγική διασύνδεσης της τουριστικής κατανάλωσης με την παραγωγική βάση ιδίως ως προς την παραγωγή και τη μεταποίηση τροφίμων και ποτών- ώστε να επωφελείται συνολικά ο προορισμός από την τουριστική ανάπτυξη. Αυτή η φιλοσοφία έχει ευρέως υιοθετηθεί από εστιατόρια, ξενοδοχεία και κουτούκια που θεωρούν καθήκον τους να προσφέρουν τοπικά προϊόντα. Για τον λόγο αυτό, πολλές είναι οι ταβέρνες και τα κουτούκια στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας και Πειραιά και γύρω περιοχές όπου ο επισκέπτης θα βρει να δοκιμάσει κρασί από τα Μεσόγεια ή ψάρι από τον Αργοσαρωνικό και κρέας από τα περίχωρα της Αττικής με πλούσια αγροτική παραγωγή των Μεγάρων και του Μαραθώνα.

Αρνάκι με κρούστα από φιστίκι, γλάσο μελιού και λάδι μυρωδικών της Αττικής πάνω σε couscous με ρεβίθι & κόκκινη φακή (ένα από τα πιάτα της παρουσίασης)

Με όλα τα παραπάνω η Αττική κουζίνα έχει πολλά χαρακτηριστικά στο πιάτο της και είναι περήφανη γιατί η Αττική είναι γεμάτη με παραδοσιακές συνταγές που αντέχουν στο χρόνο και ακόμα και σήμερα μαγειρεύονται στα περισσότερα σπίτια αλλά και σε πολλά εστιατόρια που σέβονται την παράδοση στη γεύση και την ταυτότητα της συγκεκριμένης περιοχής. Η κουζίνα παρουσιάζεται ως αναπόσπαστο στοιχείο του τοπικού πολιτισμού και του
τρόπου ζωής που ακολουθούν διαχρονικά οι κάτοικοι της πρωτεύουσας. Έτσι, παράλληλα με τα γαστρονομικά θέλγητρα, προβάλλονται ιστορικά, πολιτιστικά και άλλα σημεία ενδιαφέροντος.